Forskjell på kuberformler, ligninger, eksempler, øvelser

3021
Simon Doyle

De forskjell på terninger er et binomialt algebraisk uttrykk for formen a3 - b3, hvor begrepene a og b kan være reelle tall eller algebraiske uttrykk av forskjellige typer. Et eksempel på kubeforskjell er: 8 - x3, siden 8 kan skrives som 23.

Geometrisk kan vi tenke oss en stor kube, med side a, hvorfra den lille kuben med side b trekkes fra, som illustrert i figur 1:

Figur 1. En forskjell på terninger. Kilde: F. Zapata.

Volumet av den resulterende figuren er nøyaktig en forskjell på kuber:

V = a3 - b3

For å finne et alternativt uttrykk, observeres det at denne figuren kan spaltes i tre prismer, som vist nedenfor:

Figur 2. Forskjellen på kuber (til venstre for likheten) er lik summen av delvolumene (høyre). Kilde: F. Zapata.

Et prisme har et volum gitt av produktet i tre dimensjoner: bredde x høyde x dybde. På denne måten er det resulterende volumet:

V = a3 - b3 = ato.b + b3 + a.bto

Faktoren b det er vanlig til høyre. Videre, i figuren vist ovenfor, er det spesielt sant at:

b = (a / 2) ⇒ a = b + b

Derfor kan det sies at: b = a - b. Og dermed:

til3 - b3 = b (ato + bto +a.b) = (a-b) (ato + a.b + bto)

Denne måten å uttrykke forskjellen på kuber på, vil vise seg å være veldig nyttig i mange applikasjoner og ville blitt oppnådd på samme måte, selv om siden av den manglende kuben i hjørnet var forskjellig fra b = a / 2.

Merk at den andre parentesenser mye ut som det bemerkelsesverdige produktet av kvadratet av summen, men kryssordet multipliseres ikke med 2. Leseren kan utvikle høyre side for å verifisere at den faktisk er oppnådd til3 - b3.

Artikkelindeks

  • 1 Eksempler
    • 1.1 Fakturering av en kubeforskjell
  • 2 Øvelsen løst
    • 2.1 Øvelse 1
    • 2.2 Øvelse 2
  • 3 Referanser

Eksempler

Det er flere forskjeller i kuber:

1 - m6

til6b3 - 8z12Y6

(1/125) .x- 27 og9

La oss analysere hver enkelt av dem. I det første eksemplet kan 1 skrives som 1 = 13 og begrepet m6 gjenstår: (mto)3. Begge begrepene er perfekte kuber, derfor er forskjellen deres:

1 - m6 = 13 - (mto)3

I det andre eksemplet blir ordene omskrevet:

til6b3 = (atob)3

8z12Y6 = 23 (z4)3 (Yto)3 = (2z4Yto)3

Forskjellen på disse terningene er: (atob)3 - (2z4Yto)3.

Til slutt er brøkdelen (1/125) (1/53), x6 = (xto)3, 27 = 33 og og9 = (og3)3. Ved å erstatte alt dette i det originale uttrykket får du:

(1/125) .x6  - 27 år9 = [(1/5) (xto)]3 - (3 år3)3

Faktorerer en forskjell på kuber

Å faktorisere kubeforskjellen forenkler mange algebraiske operasjoner. For å gjøre dette er det nok å bruke formelen utledet ovenfor:

Figur 3. Faktorisering av kubeforskjellen og uttrykk for en bemerkelsesverdig kvotient. Kilde: F. Zapata.

Nå består fremgangsmåten for å bruke denne formelen av tre trinn:

- Først oppnås terningroten til hver av forskjellene.

- Deretter konstrueres binomialet og trinomialet som vises på høyre side av formelen.

- Til slutt er binomialet og trinomialet erstattet for å oppnå den definitive faktoriseringen.

La oss illustrere bruken av disse trinnene med hvert av kubeforskjelleksemplene som er foreslått ovenfor, og dermed få det fakturerte ekvivalenten.

Eksempel 1

Faktor uttrykket 1 - m6   følge trinnene beskrevet. Vi begynner med å omskrive uttrykket som 1 - m6 = 13 - (mto)3 for å trekke ut de respektive terningrøttene til hvert begrep:

Deretter konstrueres binomialet og trinomialet:

a = 1

b = mto

Deretter:

a - b = 1 - mto

 (tilto +a.b + bto) = 1to + 1.mto + (mto)to = 1 + mto + m4

 Til slutt er det erstattet i formel a3 - b3 = (a-b) (ato +a.b + bto):

1 - m6 = (1 - mto) (1 + mto + m4)

Eksempel 2

Faktoriser:

til6b3 -8z12Y6 = (atob)3 - (2z4Yto)3

Siden dette er perfekte terninger, er terningrøttene umiddelbare: atob og 2z4Yto, derav følger at:

- Binomial: atob - 2z4Yto

- Trinomial: (atob)to + tiltob. 2z4Yto + (tiltob + 2z4Yto)to

 Og nå er ønsket faktorisering konstruert:

til6b3 -8z12Y6 = (atob - 2z4Yto). [(tiltob)to + tiltob. 2z4Yto + (tiltob + 2z4Yto)to] =

= (atob - 2z4Yto). [til4bto + 2. plasstob.z.4Yto + (tiltob + 2z4Yto)to]

I prinsippet er factoring klar, men det er ofte nødvendig å forenkle hver periode. Deretter utvikler vi det bemerkelsesverdige produktet - kvadrat av en sum - som vises på slutten, og legger deretter til like termer. Husk at kvadratet av en sum er:

(x + y)to = xto + 2xy + ogto

Det bemerkelsesverdige produktet til høyre er utviklet slik:

(tiltob + 2z4Yto)to = a4bto + 4. plasstob.z.4Yto + 4z8Y4

 Erstatter utvidelsen oppnådd i faktorisering av kubeforskjellen:

til6b3 -8z12Y6 = (atob - 2z4Yto). [til4bto + 2. plasstob.z.4Yto + til4bto + 4. plasstob.z.4Yto + 4z8Y4] =

Til slutt, når vi grupperer like termer og tar med de numeriske koeffisientene, som alle er jevne, får vi:

(tiltob - 2z4Yto). [2a4bto + Sjettetob.z.4Yto + 4z8Y4] = 2 (atob - 2z4Yto). [til4bto + 3.tob.z.4Yto + 2z8Y4]

Eksempel 3

Faktor (1/125) .x6  - 27 år9 det er mye enklere enn den forrige saken. Først blir ekvivalenter av a og b identifisert:

a = (1/5) xto

b = 3y3

Deretter erstattes de direkte i formelen:

(1/125) .x6  - 27 år9 = [(1/5) xto - 3 år3]. [(1/25) x4 + (3/5) xtoY3 + 9 år6]

Treningen løst

Forskjellen på kuber har, som vi har sagt, en rekke bruksområder i Algebra. La oss se noen:

Øvelse 1

Løs følgende ligninger:

a) x5 - 125 xto = 0

b) 64 - 729 x3 = 0

Løsning til

Først blir ligningen beregnet på denne måten:

xto (x3 - 125) = 0

Siden 125 er en perfekt terning, skrives parentesene som en kubeforskjell:

xto . (x3 - 53) = 0

Den første løsningen er x = 0, men vi finner mer hvis vi gjør x3 - 53 = 0, deretter:

x3 = 53 → x = 5

Løsning b

Venstre side av ligningen blir omskrevet til 64 - 729 x3 = 43 - (9x)3. Derfor:

43 - (9x)3 = 0

Siden eksponenten er den samme:

9x = 4 → x = 9/4

Øvelse 2

Faktor uttrykket:

(x + y)3 - (x - y)3

Løsning

Dette uttrykket er en forskjell på terninger, hvis vi i faktorformelen bemerker at:

a = x + y

b = x- y

Deretter blir binomialet konstruert først:

a - b = x + y - (x- y) = 2y

Og nå trinomialet:

tilto + a.b + bto = (x + y)to + (x + y) (x-y) + (x-y)to

Merkbare produkter er utviklet:

(x + y)to = xto + 2xy + ogto

(x + y) (x-y) = xto- Yto

(x- y)to = xto - 2xy + ogto

Deretter må du erstatte og redusere like vilkår:

tilto + a.b + bto = xto + 2xy + ogto+ xto- Yto+ xto - 2xy + ogto = 3xto + Yto

Faktoring resulterer i:

(x + y)3 - (x - y)3 = 2 år. (3xto + Yto)

Referanser

  1. Baldor, A. 1974. Algebra. Redaksjonell Cultural Venezolana S.A.
  2. CK-12 Foundation. Sum og forskjell på kuber. Gjenopprettet fra: ck12.org.
  3. Khan Academy. Faktoring av kubeforskjeller. Gjenopprettet fra: es.khanacademy.org.
  4. Math is Fun Advanced. Forskjell på to kuber. Gjenopprettet fra: mathsisfun.com
  5. UNAM. Faktorerer en forskjell på kuber. Gjenopprettet fra: dcb.fi-c.unam.mx.

Ingen har kommentert denne artikkelen ennå.